Bahan-Bahan:-
Bahan A:
- 1 cawan serbuk koko
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan minyak masak/ mentega cair
- 1 cawan gula kastor
- 1/2 cawan susu pekat manis.
- 1 1/4 cawan tepung gandum
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- 3 biji telur
- 1/2 sudu teh ovallete
1. Masukkan semua bahan A dalam periuk dan panaskan sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan.
2. Putar bahan C hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam bahan A dan sebatikan.
3. Campurkan Bahan C kemudian ayak. Kemudian masukkan ke dalam bahan A+C tadi sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan adunan di dalam acuan/ loyang kek yang dilapisi dengan keranjang aluminium/ kertas minyak.
5. Kukus selama 1 jamdengan api sederhana.
Kek ni boleh juga di lapisi dengan topping. Saya lebih suka kek kukus tanpa kukus. Makan panas-panas lagi sedap..
Bahan Hiasan Topping:
- 250 gm coklat masakan
- 1 sudu besar marjerin
- 130 ml double/ whipping krim
- gula halus secukup rasa
1. Cairkan coklat. Didihkan sedikit air dalam periuk. Masukkan coklat dalam mangkuk tahan panas. Apabila air mendidih kecilkan api dan masukkan mangkuk ke dalam air mendidih.
2. apabila sudah cair, alihkan dan masukkan marjerin, gula & krim kemudian gaul sebati.
3. Curahkan atas kek dan ratakan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan