Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Jumaat, 17 Jun 2011

Kawen Lagi Di Lewat Usia

Ckp psl kwen lewat usia ni rasa lucu pun ada..Tp bagaimana klau ianya melibatkan ahli keluarga atau saudara mara terdekat kita..sedikit sebanyak wujud jg perasaan geram n xpuas hati. Tambahan pula kalau si isteri/si suami baru saja meninggal dunia..kata org kubur pun masih merah lg. Kawen pula dgn kawan baik arwah isteri/suami..dulu masa kawen berjanji setia nak sehidup semati.. Tak apa la..sudah ketentuan Allah s.w.t. jodohnya begitu.. Hurm..mggu ni saja ada 3 org jiran sekampung menamatkan zaman bujang lewat usia a.k.a pengantin veteren..semoga mereka2 semua bahagia di samping keluarga baru...

Selasa, 14 Jun 2011

Ummi Nak Puasa..!!

Susah jgk kan puasa time preggy ni. tambahan pula bg ibu2 yg cepat lapar mcm miera ni.. Aduh!! tsgt la xtahan.. smlm nak puasa hubby xkasi lg sbb last sunday cirit birit..hubby sorang je yg puasa. Kol 4.30 pg td tjaga. mana xnye hidung terbau2 aroma sambal tumis telur..rupe2nye hubby bgun msk untuk sahur..mira pun ikut sahur skali..hehe sibuk je kan..?? then miera mintk izin hubby nk puasa skali..hubby btegas xbg..merayu2 la jgk nak try puasa..mcm2 alasan miera bg..yelakan klau xblajr dr skarang t bln puasa xbiasa pula.syg la klau xdpt puasa bln ramadhan..Finally hubby izinkan tp dgn syarat puasa smpai tgh hari je dulu.puasa selang hari. then hari lain up 1jam n seterusnya..mcm budak2 la pulak..hehe tp ada betulnya jgk kan?! skrg pun perut dah membuak-buak kelaparan..ades blom pun kol 12 tgh hari..jap ag jd puasa yang yok la..tgh hari bukak periuk...

Khamis, 9 Jun 2011

Checklist For Baby, Ummi & Abi

Bila kandungan dah cecah 6bulan baru tersedar checklist blom buat  lg..rupe2nye checklist ni penting jgk kan.
dgn adanya checklist ni baru kita taw mana brg yg penting mana yg tak penting, apa brg yg dah beli n ape yg belum beli..bajet pun blh dikawal bila checklist dah buat..

xsabar rasanya menanti kelahiran cahaya mata pertama kami...brg2 baru shopping 50%. byk lg yg xde..
pape pun utamakan yg penting dulu..ni checklist yg saya buat..tu pun kena study checklist mumy yg lain baru dpt buat...nway thanks semua..

CHECKLIST:

Baby Punye;
  • Baju lengan pendek + seluar -Done
  • Baju lengan panjang + seluar -Done
  • Romper - Done
  • stokin / sarung  tangan + kaki -Done
  • Barut (maktok  buatkan) -Done
  • kain bedung-blh guna napkin -Done
  • napkin/lampin -Done
  • nappy liner - Not yet
  • diapers -Still survey
  • Towel baby -Done
  • Towel kecik -Done
  • Blanket - Done
  • Kelambu -Not yet
  • Minyak telon -Not yet
  • Tungku baby -lom decide nak beli ke tak..
  • Pelapik getah -Done
  • Berus cuci botol -Not yet
  • Baby mattress, pillow n bolster- maktok buat -Done
  • wet tissue -Done
  • safety pin -Not yet
  • pacifier/puting -Done
  • Botol susu kecil-untuk air masak/suam -Done
  • thermometer -penting n lom beli lg
  • laundry detergent - not yet
  • nappy cream - not yet
  • baby bath tub - dah ada yg lama
  • baby playpen/baby cot -dah beli
  • buaian baby - dah ada
  • net buaian -Done
  • bouncer - tggu lps pntg baru beli
  • bakul baju baby -Done (siap bersarung lg maktok buat)
  • bakul laundry  - Done
Ummi Punye;
  • Kain batik -xcukup
  • tuala mandi -Done
  • stokin -Not yet
  • breast pump - KIV
  • nursing bra - Not yet
  • nursing pillow -Nott  nessesary
  • jamu berpantang,bengkung...lom decide nak amik ape. 
                  -Nona Roguy
                  -Amway -mayb yg ni kot sbb ada bengkung skali
                  -Afiat
                  -Air mancur
                  -Nyonya Maneer
  • maternity pad/ maxi pad - not yet
  • nipple cream -not yet
  • gel tuam breast - not yet
  • nipple shield  -not yet

For Abi-Must remember!!
  • Surat rujukan doktor / buku merah ummi
  • kad pengenalan ummi
  • kat pengenalan abi
  • surat nikah
  • duit/debt card
  • don't forget call semua relative terdekat

Rabu, 8 Jun 2011

I'M Back..!!

Lama betol tak update blog ni..Almaklumla baru melepasi fasa morning sickness..untuk pengetahuan semua saya kini berbadan dua..alhamdulillah dah masuk 6bln.. lately baru saya bersemangat..excited sgt menanti kedatangan ahli baru terutamanya abinye...maklumla ni pewaris yg pertama..mcm2 nak dibuat,mcm2 nak dibeli..apepun doakan saya n baby sihat dan selamat...
Terdapat ralat dalam alat ini