Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Khamis, 9 Jun 2011

Checklist For Baby, Ummi & Abi

Bila kandungan dah cecah 6bulan baru tersedar checklist blom buat  lg..rupe2nye checklist ni penting jgk kan.
dgn adanya checklist ni baru kita taw mana brg yg penting mana yg tak penting, apa brg yg dah beli n ape yg belum beli..bajet pun blh dikawal bila checklist dah buat..

xsabar rasanya menanti kelahiran cahaya mata pertama kami...brg2 baru shopping 50%. byk lg yg xde..
pape pun utamakan yg penting dulu..ni checklist yg saya buat..tu pun kena study checklist mumy yg lain baru dpt buat...nway thanks semua..

CHECKLIST:

Baby Punye;
  • Baju lengan pendek + seluar -Done
  • Baju lengan panjang + seluar -Done
  • Romper - Done
  • stokin / sarung  tangan + kaki -Done
  • Barut (maktok  buatkan) -Done
  • kain bedung-blh guna napkin -Done
  • napkin/lampin -Done
  • nappy liner - Not yet
  • diapers -Still survey
  • Towel baby -Done
  • Towel kecik -Done
  • Blanket - Done
  • Kelambu -Not yet
  • Minyak telon -Not yet
  • Tungku baby -lom decide nak beli ke tak..
  • Pelapik getah -Done
  • Berus cuci botol -Not yet
  • Baby mattress, pillow n bolster- maktok buat -Done
  • wet tissue -Done
  • safety pin -Not yet
  • pacifier/puting -Done
  • Botol susu kecil-untuk air masak/suam -Done
  • thermometer -penting n lom beli lg
  • laundry detergent - not yet
  • nappy cream - not yet
  • baby bath tub - dah ada yg lama
  • baby playpen/baby cot -dah beli
  • buaian baby - dah ada
  • net buaian -Done
  • bouncer - tggu lps pntg baru beli
  • bakul baju baby -Done (siap bersarung lg maktok buat)
  • bakul laundry  - Done
Ummi Punye;
  • Kain batik -xcukup
  • tuala mandi -Done
  • stokin -Not yet
  • breast pump - KIV
  • nursing bra - Not yet
  • nursing pillow -Nott  nessesary
  • jamu berpantang,bengkung...lom decide nak amik ape. 
                  -Nona Roguy
                  -Amway -mayb yg ni kot sbb ada bengkung skali
                  -Afiat
                  -Air mancur
                  -Nyonya Maneer
  • maternity pad/ maxi pad - not yet
  • nipple cream -not yet
  • gel tuam breast - not yet
  • nipple shield  -not yet

For Abi-Must remember!!
  • Surat rujukan doktor / buku merah ummi
  • kad pengenalan ummi
  • kat pengenalan abi
  • surat nikah
  • duit/debt card
  • don't forget call semua relative terdekat

2 ulasan:

  1. salam perkenalan...
    check list mmg sgt ptg..hehe

    BalasPadam
  2. salam kenal..
    hehe..stuju sgt..

    BalasPadam

Terdapat ralat dalam alat ini